Va povesteam în alta postare despre cel mai mare studiu in curs, cel desfășurat de NutriNet-Santé.
Studiul a fost lansat in Franța in 11 mai 2009, și in Belgia in 7 iulie 2013.
Este un studiu de cohortă realizat pe un eșantion mare (> 500 000 de subiecți înregistrați cu obiectivul de a include 300 000 de participanți) urmăriți pentru o perioadă suficient de lungă (10 ani).
- Studiază relația dintre aportul alimentar, nutrienți și comportamentul alimentar pe de o parte, incidența cancerului, a bolilor cardiovasculare, obezitatea și supraponderabilitatea, diabetul de tip II, hipertensiunea arterială, dislipidemia, sindroamele metabolice și îmbătrânirea și calitatea vieții pe de altă parte.
- Studiază rolul diferiților factori determinanți (sociologic, economic, cultural, cognitiv, percepție, preferință alimentară, biologic și genetic), tiparele dietetice, starea nutrițională și starea de sănătate.
- Studiază relația dintre consumul de alimente, nutrienți și tiparele dietetice și markerii biologici și clinici.
- Analizează evoluția aportului de alimente versus starea nutrițională a populației în timp.
- Măsoară nivelul de expunere la riscurile alimentare.
- Evaluează impactul campaniilor sau activităților de sănătate publică (percepție, eficacitate, cunoștințe).
Dar sa revenim la una din concluzii:
“Creșterea consumului cu 100 ml pe zi de zahăr este asociată cu o creștere de aproximativ 18 % a riscului relativ de dezvoltare a cancerului.
Mai exact posibilitatea de a te îmbolnăvi de cancer la sân ar crește cu 22%”.
“Asocierea cu riscul de a dezvolta un cancer în general este confirmată și pentru consumul de sucuri 100 % din fructe, dar nu a fost observată în cazul sucurilor cu îndulcitori artificiali, poate din cauza datelor prea puține cantitative “, au adăugat cercetătorii.
Așadar reducerea drastică a băuturilor cu zahăr ar putea fi o strategie eficientă pentru prevenirea cancerului.
Dar de ce zahărul ?
Fiecare celula din corpul nostru folosește glucoza ca și combustibil iar unele voci susțin ca aceste celule canceroase consuma cu 200% mai multă glucoza.
Alți experți în cancer spun că zahărul în sine poate conduce la cancer. Un astfel de expert este Dr.Lewis Cantley, director al centrului Meyer Cancer de la Weill Cornell Medicine din New York.
Dr. Cantley susține că unele tipuri de cancer pot începe cu niveluri ridicate de insulină, hormonul care controlează cantitatea de zahăr din sânge.
Tot mai des întâlnită este și afirmația, că un consum ridicat de zahăr va duce la obezitate care la rândul ei va duce la apariția cancerului.
Data viitoare când vei întinde mâna în magazin după o sticla de suc gândește ca într-un litru de băutura Cola vei găsi 30 de cuburi de zahăr.