A devenit din ce in ce mai evident ca tarile dezvoltate, se confrunta cu o noua ” epidemie” – amploarea obezitatii. Abuzul alimentar, si in timp expansiunea stomacului, sunt cauzele principale. Ar mai fi sedentarismul, cauze endocrine, afectiuni psihice, mostenirea genetica.
In ultimele studii din Europa, Romania are cca 34% din populaţie-persoane supraponderale, şi 25% obeze.
Specialistii sustin că procentajul a crescut, si datorita faptului ca primele generaţii de copii care au testat fast-food-ul la începuturile lui în România, la mijlocul anilor ’90, între timp au devenit adulţi . Faptul ca ne gasim mancarea deja preparata peste tot, ca nu se mai gateste in casa( nu mai putem controla ceea ce contine mancarea) mareste procentul.
De cele mai multe ori persoanele obeze sunt suferinde ale bolilor cardio-vasculare, a calculilor biliari, a sindromului de apnee in somn, artrozei (la nivelul articulatiilor supuse efectului greutatii), gutei.
Circumferinta taliei mai mare de 101 cm la barbati si 87 cm la femei reprezinta factor de risc pentru complicatiile obezitatii.
Daca de maine ar trebui sa duci un mod de viata sanatos, ce ai alege:
- o mancare care sa te sature, sa iti placa, dar sa iti dauneze in timp?
- sau o mancare sanatoasa, care sigur nu iti va dauna?
Alegerea iți aparține, The choice is yours
Viviana