Poate ca pare ciudat ca un nutritionist sa scrie despre aceasta obsesie, dar da trebuie.
Suntem bombardati din toate partile de informatii negative legate de mancare:
- carne cu hormoni de crestere, antibiotice
- peste cu mercur
- fructe si legume tratate chimic ca sa creasca rapid, sa se pastreze
- alimente modificate genetic
Suntem peste 6 miliarde de locuitori pe glob si se cauta solutii ca sa satisfaca cererea mai mare decat oferta pe alocuri.
Ortorexia este o afectiune periculoasa, deoarece ortorexicul nu vrea sa slabeasca, el vrea sa manance sanatos-fara grasimi si fara modificari genetice, fara proteine de origine animale in cele mai multe cazuri. Acesta va deveni depresiv daca nu reuseste sa isi respecte convingerile, va deveni antisocial deoarece va evita intalnirile chiar cu membrii de familie, unde va considera ca nu se mananca sanatos.
Dar cam atat cu psihologia afectiunii, sa vedem cum evitam sa cadem in ghearele ei.
- Alimente de origine animala- de preferinta de la producatori locali, testati. Din comert trebuie sa citim eticheta, sa scrie fara hormoni, fara antibiotice – clar ca acestea vor fi mai scumpe.
Pate, nu voi recomanda consumul, dar ma gandesc la o situatie din anul trecut,( Tunisia) in care o conserva m-ar fi salvat de la foame, deci daca este de pui, trebuie sa contina pui, nu soia 70%, cum vom vedea pe marea majoritate a conservelor.
Peste- de rau, apa curgătoare; astept cu nerabdare ziua in care vor fi obligati sa puna pe eticheta continutul in mercur. Pestele are foarte multe proprietati benefice pentru noi, astfel ca nu putem sa renuntam la el, dar consumul moderat poate sa fie cheia.
Nu uitati de carnea de curcan, acesta nu are nevoie de multi stimulenti de crestere, si are acid arahidonic, proportia de Omega6-Omega 3 este optim in acest tip de carne.
2. Legume – la fel, local, si da trebuie sa incepem sa revenim la obiceiul parintilor nostri de a pune conserve, dar ca in anii ’80, cu sare neiodata, cu otet si mirodenii, dupa reteta.
Legumele/zarzavaturi le putem pune la congelat, cca 6 luni au termen de valabilitate de la -18 grade C ( rar pana la -40 grade C) la aceasta temperatura se inactiveaza enzime, dar microorganismele nu se mai dezvolta. Mai putem sa folosim sterilizarea dar, uitati de zacusca cu litri de ulei- nu ne face niciun bine, iar moderatia nu pre o stapanim cu totii.
Atunci cand cumparati din magazin, cititi eticheta sa fie trecut” nemodificat genetic”, aviz soia.
- Fructe- aici cel mai indicat este sa le consumam pe cele de sezon, daca nu, atunci congelate. Dar marea majoritate a fructelor sunt tratate in coaja ca sa reziste( ex portocale), asadar prajitura cu coja rasa de lamaie, vom face doar din lamai bio. Marile lanturi au inceput sa puna anunturi, a nu se consuma coaja.
Dulceata, compot- benficiile de-a manca aceste alimente sunt depasite de cele negative care vin la acelasi pachet- cantități uriase de zahar, in schimb puteti incerca retete cu mere si suc struguri pentru indulcit, si magiunul de prune- care nu are nevoie de zahar pentru conservare deaorece pectina si fructoza este suficienta.
Alimentatia este comustibilul folosit de uzina noastra propie, si daca in masini alimentam cu motorina/ benzina de cea mai buna calitate, ca sa reziste piesele( injector, motor), de ce nu am face acest lucru si cu corpul nostru?!
Faceti rabat de la calitate la haine, pantofi, carti, etc dar nu si la mancare!
Alegerea iti apartine,
Viviana