Retete cu sparanghel ati tot vazut in postarile mele. Imi place pentru ca se prepara foarte repede si este un aliment plin de “sticlute de medicamente naturale”.
Nutritie
Sparanghel(Asparagus officinalis)
Se spune ca Ludovic al XIV-lea a ordonat sa se construiasca sere unde sa fie cultivata aceasta leguma, sparanghelul fiind supranumita “ hrana regilor”.
Guta era numita boala regilor, pentru ca restul populatiei nu prea avea acces la carne și nu făceau aceasta boala.
Asadar avem boala regilor și hrana regilor.
Ele au in comun .. conținutul de purine.
Sa aducem putina lumina in cazul in care va intrebati de ce este presiune asa de mare cu recoltarea lui – romanii nostrii care muncesc greu și mult ca acesta leguma sa poată sa fie pusa pe mese.
Sparanghelul conține printre altele:
glutation- ajuta in eliminarea radicalilor liberi si a substantelor toxice.
aspargina- diuretic natural – elimina sodiul din organism( cel in plus), avand efect asupra reglarii tensiunii arteriale.
saponine -sunt substanțe antioxidante, antitumorale, antihepatotoxice
vitamina B12-acid folic ce ajuta la menținerea funcției cognitive odată cu inaintarea in varsta.
Aportul mare de potasiu il face un aliment viu, plin de nutrienti pentru persoanele care fac sport sau pentru cardiaci.
100 de grame are:
20 calorii
3.9 grame carbohidrați
2.2 grame proteine
0.1 grame lipide
2.1 grame fibre
288 mg potasiu
o alta reteta o gasiti mai jos
Viviana
Consumul de sparanghel trebuie consumat cu moderație sau evitat de către persoanele cu afectiuni renale sau de cele care sufera de reumatism sau guta.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26463825/…
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30671360/…
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30009979/…