Nutriție
Pui umplut cu năut și sparanghel tras la tigaie cu usturoi, stropit cu ulei de măsline.
Sparanghel(Asparagus officinalis)
Se spune ca Ludovic al XIV-lea a ordonat sa se construiască sere unde sa fie cultivata aceasta leguma, sparanghelul fiind supranumita “ hrana regilor”.
Guta era numita boala regilor, pentru ca restul populație nu prea avea acces la carne și nu făceau aceasta boala.
Asadar avem boala regilor și hrana regilor.
Ele au in comun .. ..conținutul de purine!
Sa aducem putina lumina in cazul in care va întrebați de ce este presiune așa de mare cu recoltarea lui – romanii nostrii care muncesc greu și mult ca acesta leguma sa poată sa fie pusă pe mese.
Sparanghelul conține printre altele:
- glutation- ajuta in eliminarea radicalilor liberi și a substanțelor toxice.
- aspargina- diuretic natural – elimina sodiul din organism( cel in plus), avand efect asupra reglării tensiunii arterială.
- saponine sunt substanțe antioxidante, antitumorale, antihepatotoxice
- vitamina B12+ acid folic ajuta la menținerea funcției cognitive odată cu înaintarea in vârsta.
Aportul mare de potasiu îl face un aliment viu plin de nutrienți pentru persoanele care fac sport sau pentru cardiaci.
- 100 de grame are:
- 20 calorii
- 3.9 carbohidrați
- 2.2 proteine
- 0.1 lipide
- 2.1 fibre
- 288 mg potasiu
Este o leguma de sezon plină de nutrienți.
Consumul de sparanghel trebuie consumat cu moderație sau evitat de către persoanele cu afectiuni renale sau de cele care suferă de reumatism sau guta.
Viviana